Prijeđi na glavni sadržaj

eduID

AAI infrastruktura

Autentikacijska i autorizacijska infrastruktura (AAI) predstavlja jedinstvni sistem za autentikaciju i autorizaciju korisnika, čiji je cilj sigurno, pouzdano i jednostavno upravljanje identitetima, te njihovu uporabu za pristup mrežnim i mrežom dostupnim resursima.

Obrazovne institucije omogućavaju pristup sve većem broju različitih digitalnih sadržaja putem Interneta, a pri čemu je potrebno osigurati pristup samo osobama koje imaju ovlaštenje. Pristup svim vitalnim resursima moguće je ostvariti samo kroz odgovarajuća infrastruktura (AAI), koja korisniku omogućava jednostavan pristup potrebnim resursima. Ovakvu infrastrukturu najčešće zovemo autentikacijska i autorizacijska infrastruktura (AAI).

Autentikacijska i autorizacijska infrastruktura (AAI) u sistemu visokog obrazovanja i nauke na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru koristi "Active directory" kao osnovu za nadogradnju AAI. Nadležnost nad ovim podacima o fizičkim i pravnim licima, te informacijskim resursima imaju njihove matične ustanove visokog obrazovanja, a u saradnji sa UnIC.

Neograničene mogućnosti

Univerzitetski informacijski centar (UnIC)

Mi gradimo IT budućnost ... 
... pridružitet nam se!

Web cookies

Ova stranica koristi web kolačiće (eng. cookies) kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti, te omogućili funkcije društvenih mreža i analizirali web promet. Koristeći naše stranice slažete se sa korištenjem kolačića.