Prijeđi na glavni sadržaj

Rezultati prvog #EUvsVirus hackathon-a

Europska komisija je organizovala prvi #EUvsVirus Hackathon u saradnji sa zemljama članicama i pridruženim članicama u Horizont 2020, uz dragocjenu podršku stotina volontera i partnera. Jedan od partnera bio je i naš Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru koji je u velikoj mjeri pomogao u održavanju i ocjeni prijedloga projekata.

Žiri EUvsVirus Hackathon identificirao je najbolja rješenja za podršku u borbi protiv izbijanja koronavirusa. U saradnji s privatnim i javnim partnerima iz Europe, i šire, nagrađeni su najbolji timovi i rješenja po oblastima, kao i pobjednik dva prateća rješenja za svaki od 37 izazova, odnosno ukupno 117 od 2160 rješenja!

Nakon EUvsVirus Hackathona, pobjednici će biti pozvani na Matchathon koji će se održati od 22. do 25. maja na novoj EIC COVID platformi. Ovaj online događaj olakšat će povezivanje s krajnjim korisnicima, poput bolnica, i pružiti pristup investitorima, korporacijama, fondacijama i drugim mogućnostima financiranja iz cijele EU.

Partnerske organizacije su obezbijedile preko 100.000 EUR koje će podijelit pobjednicima kao nagradu za njihov naporan rad i nova rješenja s najvećim potencijalom za spas i približavanje života u globalnoj pandemiji.

O autoru

Salko Kovačić

Voditelj Univerzitetskog informacijskog centra (UnIC)

Neograničene mogućnosti

Univerzitetski informacijski centar (UnIC)

Mi gradimo IT budućnost ... 
... pridružitet nam se!

Web cookies

Ova stranica koristi web kolačiće (eng. cookies) kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti, te omogućili funkcije društvenih mreža i analizirali web promet. Koristeći naše stranice slažete se sa korištenjem kolačića.