Prijeđi na glavni sadržaj

Da li ste znali da naš Univerzitet već tri godine pruža uslugu EDUROAM?

Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru kroz uslugu eduroam – osmišljenu pod okriljem Evropskog udruženja akademskih i istraživačkih mreža (TERENA) i ostvarenu kroz međunarodni projekt GÉANT – pruža provjereno siguran i besplatan pristup internetu svim uposlenicima, nastavnicima i saradnicima.

Naime, Univerzitet je, još prije tri godine, uspješno okončao implementaciju 802.1x standarda za autentikaciju na WiFi mrežu, te time omogućio korištenje eduroam (EDUcation ROAMing) usluge koja podrazumijeva besplatan i siguran pristup internetu za međunarodnu istraživačku i obrazovnu zajednicu – odnosno za istraživač(ic)e, profesor(ic)e i student(ic)e – bilo gdje u svijetu.

Eduroam usluga je dostupna u čak 101 zemlji, a Bosna i Hercegovina se upisala na listu zahvaljujući pilot projektu na Univerzitetu u Sarajevu (Univerzitetski tele-informatički centar UTIC) i Univerzitetu "Džemal Bijedić” u Mostaru. Na Univerzitetu "Džemal Bijedić” u Mostaru radimo na širenju WiFi mreže, te uskoro planiramo omogućiti korištenje eduroam usluge i svim našim studenti(ca)ma.

Konačno, vrijedi spomenuti da je eduroam zasnovan na najsigurnijoj enkripciji i autentikacijskim standardima koji danas postoje, te je stoga mnogo sigurniji od uobičajenih komercijalnih hotspota.

Više informacija o koristima za krajnje korisnike/ce te o rasprostranjenosti eduroam usluge moguće je pronaći na zvaničnoj web-stranici EDUROAM.

O autoru

Salko Kovačić

Voditelj Univerzitetskog informacijskog centra (UnIC)

Neograničene mogućnosti

Univerzitetski informacijski centar (UnIC)

Mi gradimo IT budućnost ... 
... pridružitet nam se!

Web cookies

Ova stranica koristi web kolačiće (eng. cookies) kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti, te omogućili funkcije društvenih mreža i analizirali web promet. Koristeći naše stranice slažete se sa korištenjem kolačića.