Prijeđi na glavni sadržaj

Projekt

Informatizacija Univerziteta 2011 (Virtualni informacijski sistem)

Informacione tehnologije predstavljaju temelj razvoja svakog univerziteta. Snažan IT odjel je ključ razvoja informacionih tehnologija na Univerzitetu. Ovaj odjel vrši održavanje postojećih i planiranje razvoja novih software-skih paketa na Univerzitetu. Odjel za tehničku podršku vrši održavanje i unapređenje infrastrukture i drugih resursa, te pružao podršku ostalom osoblju Univerziteta i fakulteta.

Zašto virtualni informacijski sistem?

Racionalno korištenje resursa je preduslov efikasnom poslovanju Univerziteta. Virtualizacija informacijskih sistema sve više se nameće kao osnovni model upravljanja informacijskim tehnologijama koji uveliko poboljšava efikasnost i dostupnost resursa i aplikacija unutar Univerziteta. Postojeći trend porasta prodaje serverskih produkata za virtualiziranje jasno pokazuje da su korisnici uočili pravu prednost takvog načina izgradnje informacijskih sistema. Dva trenda koja razlikujemo u virtualizaciji su serverska i klijentska virtualizacija.

Virtualizacija omogućava da racionalno koristimo resurse kao što su računarska snaga (procesor, memorija, mrežni resursi), električna energija, a u konačnici i vrijeme koje je potrebno za kontrolu i upravljanje udaljenim serverskim jedinicama.

Više fizičkih servera koji se koriste zasebno, samo za jednu ili možda dvije svrhe (server za e-mail, web server, file server, printer server, posebni serveri sa bazama itd.), mogu se uz pomoć virtualizacijskog softver-a konsolidirati u jedan jedini fizički server. Na taj način hradware-ski resursi se u potpunosti iskorištavaju.

Kod standardnog korištenja serverskih jedinica, iskorištenost procesorske snage se većinu vremena kreće između 10 i 20 posto, a slične rezultate u ispitivanju pokazuju i memorije serverskih jedinica. Uz virtualizaciju, resursi se raspoređuju svim virtualnim mašinama na optimalan način te je njihova iskoristivost znatno veća.

Konsolidacija hardware-skih resursa

Uz pomoć virtualizacije jednu serversku jedinicu iskorištavamo u potpunosti, te je pretvoriti u višenamjensku platformu (Linux server, Microsoft Exchange server, web server, file server itd.). Time ćemo smanjiti potrošnju električne energije i nepotrebno gomilanje hardware-a u serverskoj sobi, te uštedjeti novac namijenjen kupnji skupih i suvišnih serverskih jedinica i komponenti.

Povećanje efikasnosti IT osoblja

Prilikom uvođenja novih aplikacija nije potrebo planirati nabavku nove infrastrukture, instalaciju operativnih sistema, te izvršavanje svih ostalih predradnji, već se može jednostavni izvršiti implementacija aplikacija na postojeću virtualiziranu serversku jedinicu. Aplikacije mogu biti spremne za rad istoga dana, te nije potrebno trošiti vrijeme na održavanje nepotrebnog hardware-a, nego se IT osoblje može posvetiti poboljšanju funkcionalnosti informacijske infrastrukture i optimizaciji poslovnih procesa.

Zaštita podataka od kvara informatičke opreme

U slučaju kvara hardware-a ili ispada određene aplikacije, virtualizirana infrastruktura osigurava brži povrat podataka i vraćanje sistema u stanje rada. Također, danas postoje razni proizvodi koji štite od gubitka podatka i omogućavaju stalnu i neprekidnu dostupnost korisnicima informacionog sistema.

Važno je napomenuti da Univerzitetski podaci (baze podataka o studentima, uposlenim i slično) podliježu odredbama "Zakona o zaštiti ličnih podataka" (Službeni glasnik Bosne i Hercegovine br. 49/06)

Korisnici projekta

Oprema predviđena projektom će biti instalirana na Univerzitetskom glavnom čvorištu. Korisnici od ovog projekta su Univerzitet i svi fakulteti. Ovaj projekt predstavlja osnovu za integraciju Univerziteta. Ovaj projekt treba da poboljša postojeće kapacitete Univerzitetske mreže i performanse e-mail i database servera, te da omogući implementaciju drugih projekata na nivou Univerziteta.
Korisnici ovog projekta će biti svi nastavno i drugo osoblje, studenti koji rade ili studiraju na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Značaj projekta

Informatizaciju je neophodno planirati dugoročno i sistematski, kako bi se obezbijedilo modularno širenje mreže i servisa, te razvoj i funkcioniranje sistema u uslovima izrazitog povećanja zahtjeva (broj korisnika, povećanja saobraćaja, savremeni servisi i slično). Ovaj projekt treba da osigura infrastrukturu koja predstavlja osnovu jednog modernog IT sistema. Univerzitetski informacijski sistem omogućava nesmetano korištenje svih raspoloživih resursa fakultetima i drugim članicama Univerziteta. Trenutno na Univerzitetu u jedinstvenu mrežu je povezano više od 1.000 računara (fakulteti, učionice, labaratorije, studentski domovi, i slično). Nadogradnja postojećih resursa treba da omogući kvalitetniji pristup Internetu, a u skorije vrijeme i akademskoj mreži BiH (BIHARNET, FARNET).

Godina: 2011

Voditelj projekta: Salko Kovačić

Izvor finansiranja: Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke

Budžet: 60.000 KM

O autoru

Salko Kovačić

Kratak opis...

Neograničene mogućnosti

Univerzitetski informacijski centar (UnIC)

Mi gradimo IT budućnost ... 
... pridružitet nam se!

Web cookies

Ova stranica koristi web kolačiće (eng. cookies) kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti, te omogućili funkcije društvenih mreža i analizirali web promet. Koristeći naše stranice slažete se sa korištenjem kolačića.