Prijeđi na glavni sadržaj

Projekt

Informatizacija Univerziteta 2010

Razvoj informacionih tehnologija predstavlja temelj razvoja svakog univerziteta. Formiranje snažnog odjela za informacione tehnologije je ključ razvoja informacionih tehnologija na Univerzitetu. Ovaj odjel treba da preuzme održavanje postojećih i razvoj novih software-skih paketa. Odjel za tehničku podršku bi vršio održavanje i unapređenje infrastrukture i drugih resursa, te pružao podršku ostalom osoblju Univerziteta i fakulteta.

Ciljevi projekta

Glavni cilj projekta je poboljšati trenutno stanje informacionog sistema, te unaprijediti software-sku podršku definisanu Bolonjskim procesom. Na osnovu glavnog cilja možemo definisati veći broj podciljeva.

Drugi ciljevi projekta:

  • Poboljšanje postojećih resursa i uvodenje novih servisa
  • Poboljšanje stabilnosti informacionog sistema Univerziteta
  • Unapredenje nastavnog procesa sa kompjuterski podržanim učenjem, multimedijalnim nastavnim sadržajima
  • Otvaranje Univerziteta prema poslovnim subjektima (kompjuterski bazirani kursevi, post obrazovanje, specijalisticko obrazovanje)
  • Podrška razvoju baze podataka ljudskih, materijalno-tehnickih i finansijskih resursa
  • Podršla razvoju i modernizacija studentske službe
  • Automatizacija sistema izvještanja i statisticke analize
  • Automatizacija prijava ispita, popunjavanja dokumenata

Korisnici projekta

Projekt će biti implementiran na Univerzitetskom nivou. Korisnici od ovog projekta su Univerzitet i svi fakulteti. Ovaj projekt predstavlja osnovu za integraciju Univerziteta. Projekt treba da poboljša postojeće kapacitete Univerzitetske mreže i performanse eMail i database servera, te da omogući implementaciju drugih projekata na nivou Univerziteta.

Korisnici ovog projekta će biti svi nastavno i drugo osoblje, studenti koji rade ili studiraju na Univerzitetu "Džemal Bijedic" u Mostaru.

Značaj projekta

Informatizaciju je neophodno planirati dugoročno i sistematski, kako bi se obezbijedilo modularno širenje mreže i servisa, te razvoj i funkcioniranje sistema u uslovima izrazitog povećanja zahtjeva (broj korisnika, povećanja saobraćaja, savremeni servisi i slično). Ovaj projekt treba da osigura infrastrukturu koja predstavlja osnovu jednog modernog IT sistema. Univerzitetski informacijski sistem omogućava nesmetano korištenje svih raspoloživih resursa fakultetima i drugim članicama Univerziteta. Trenutno na Univerzitetu u jedinstvenu mrežu je povezano više od 1.000 racunara (fakulteti, ucionice, labaratorije, studentski domovi, i slično). Nadogradnja postojećih resursa treba da omogući kvalitetniji pristup Internetu, a u skorije vrijeme i akademskoj mreži BiH (BIHARNET, FARNET).

Godina: 2010

Voditelj projekta: Salko Kovačić

Izvor finansiranja: Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke

Budžet: 30.000 KM

O autoru

Salko Kovačić

Kratak opis...

Neograničene mogućnosti

Univerzitetski informacijski centar (UnIC)

Mi gradimo IT budućnost ... 
... pridružitet nam se!

Web cookies

Ova stranica koristi web kolačiće (eng. cookies) kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti, te omogućili funkcije društvenih mreža i analizirali web promet. Koristeći naše stranice slažete se sa korištenjem kolačića.